ارتباط با مشتریان در بوم کسب و کار
اگر بخواهیم مفهوم ارتباط با مشتریان در بوم کسب و کار را درک کنیم، ابتدا لازم است بهعنوان صاحب یک کسبوکار، خود را جای مشتریان بگذاریم! به این معنا که دریابیم آنان چه رابطهای را ایدهآل میدانند؟ فراموش نکنید در هر رابطهای که یک سر آن به تجارتی خاص ختم میشود، انتظارات زیادی از جانب مصرفکنندگان وجود دارد. آنچه ما امروز در این نوشته قرار است بدان بپردازیم دقیقاً همین موضوع را پوشش میدهد. بنابراین اگر مایلید اطلاعات خود را در زمینۀ ارتباط با مشتری در بوم کسب و کار افزایش دهید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید!
آشنایی با انواع ارتباط با مشتریان در بوم کسب و کار
شرکت شما باید نوع رابطهای را که میخواهد با هر دسته از مشتریان برقرار کند را مشخص نماید. روابط از طریق کانال های توزیع متفاوتی برقرار میشوند و میتوانند به صورت شخصی یا خودکار و کوتاهمدت یا بلندمدت متغیر باشند. نوع روابط ما با مشتریان عمیقاً بر تجربه کلی مشتری و رسیدن به موفقیت در این مسیر تاثیرگذار خواهد بود.
ما میتوانیم انواع گوناگونی از ارتباط با مشتریان را در نظر بگیریم؛ در ادامه به معرفی برخی از آنها میپردازیم:
1. ارتباط با مشتریان بهصورت معاملاتی
این نوع از ارتباط مشتریان در بوم کسب و کار که به آن رابطۀ مبادلهای نیز میگویند، تنها بر مبادلۀ پول برای دریافت کالا یا خدمات متمرکز است. هر تعاملی که یک برند با مشتریان خود دارد، با آن معامله شروع شده و با آن نیز پایان مییابد. برندی که بر معامله تمرکز میکند احتمالاً به دنبال وفاداری نیست و به ایجاد اعتماد و اعتبار اهمیتی نمیدهد. این روابط تراکنشی اغلب در پی جذب آن دسته از مشتریانی هستند که رفع نیازهای کوتاهمدتشان بر ایجاد روابط بلندمدت با برند، اولویت دارد.
2. ارتباط با مشتریان در بوم کسب و کار بر پایۀ روابط عاطفی
روابط عاطفی با مشتری از احساسی نشأت میگیرد که مشتریان در هر لحظه از خرید خود تجربه میکنند. آیا آنها از خرید خود خوشحالند؟ و به ادامه روابط خود با برند امیدوارند؟ تمرکز روی این شیوه کسبوکار، برند شما را به تجارتی تبدیل میکند که هدف آن چیزی فراتر از تنها رفع نیازها و خواستههای مشتریان است و میتواند توجه مشتریان را به برند شما جلب کند.
روابط عاطفی اغلب به خریدهای بیشتر و ادامهدار مشتری میانجامد. برندهایی که به دنبال ایجاد روابط مبتنی بر احساسات هستند، معمولاً روابط تجاری طولانیمدتی را با مشتریان خود تجربه میکنند.
3. ارتباط با مشتریان بر پایۀ جامعه
روابط مبتنی بر جامعه عموماً چندوجهی هستند. درحالیکه در تلاش برای سوق دادن مشتریان خود به خرید هستید؛ اما تمرکز شما بیشتر بر تعامل با مشتریان فعلی و بالقوه برای ایجاد تأثیری مثبت و ماندگار در تمام مراحل ارتباط با مشتری معطوف میگردد. در این روش، مشتریان شما به عنوان جامعهای از حامیان برند شما عمل میکنند که علاوه بر وفاداری به برند شما، با تعریف و تمجید از آن، به جذب مشتریان جدید برای شما کمک میکنند.
برندهایی که روی این دسته از ارتباط با مشتریان در بوم کسب و کار تمرکز میکنند، در پی ایجاد اعتماد و روابط بلندمدتی هستند که برقراری آن مستلزم صرف زمان است.
4. ارزش افزوده در روابط با مشتریان
این نوع از ارتباط با مشتریان، مشابه روابط اجتماعی، بر ایجاد وفاداری به برند و حفظ اعتماد و اعتبار مشتری تمرکز میکند. شخصیسازی و تجربۀ مشتری از خرید، نقش بسیار زیادی در ایجاد این نوع رابطه ایفا میکند.
برندی که بر ارزش افزوده متمرکز است، میتواند در طول زمان با ارائه ارزش و روشی نوین (و البته صادقانه!)، که بهگونهای مزیت رقابتی نیز به شمار میرود، وفاداری را برای تجارت خود به ارمغان آورد و برای درک نیازهای حقیقی مشتریان و ارائه راهحل به آنان تلاش کند.
از کدام روش برای ارتباط با مشتریان استفاده کنیم؟
ما در این مطلب از سایت آنیوب، به یکی دیگر از عناصر مهم در موفقیت تجارت، یعنی ارتباط با مشتریان در بوم کسب و کار پرداختیم و 4 نوع از روابطی را که شما میتوانید با مشتریان بالفعل و بالقوۀ خود برقرار کنید، معرفی کردیم. آیا تاکنون به این موارد فکر کرده بودید؟ به اینکه نحوۀ تعامل شما با مخاطبان کسبوکارتان چهقدر میتواند بر حضور قدرتمند شما در عرصۀ رقابتی تأثیرگذار باشد؟ حالا بهتر است تا روش ارتباط با مشتری مناسب برای کسب و کارتان را انتخاب کنید و دلیل انتخاب خود را در پایان این مقاله برای ما کامنت کنید.