ارزش پیشنهادی در بوم کسب و کار
پیش از آنکه به معرفی ارزش پیشنهادی در بوم کسب و کار بپردازیم، بگذارید سؤالی از شما بپرسم. احتمالاً برای شما نیز تا به حال پیش آمده است که محصولی خاص (مثلاً کرم مرطوبکننده) را تنها از یک برند خاص خریداری نمایید. تاکنون از خود پرسیدهاید که چرا؟ چه چیزی باعث میشود که شما سایر نشانهای تجاری را کنار گذاشته و تمام توجه خود را به این برند ویژه معطوف سازید؟ پاسخ این پرسش همان چیزی است که ارزش پیشنهادی در مدل کسب و کار را تعریف میکند. در مطلب امروز قصد داریم نکاتی را پیرامون این موضوع با شما به اشتراک بگذاریم؛ پس اگر میخواهید موفقیت را برای کسب و کار خود رقم بزنید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
ارزش پیشنهادی در بوم کسب و کار چیست؟
ارزش پیشنهادی (value proposition) به این سؤال پاسخ میدهد که چرا یک مشتری باید محصول شما را خریداری کند؟ در حقیقت ارزش پیشنهادی در بازاریابی، به ترکیب منحصر به فردی از محصولات، خدمات و مزایایی اشاره دارد که یک شرکت به مشتریانی که محصولات یا خدمات آن را خریداری میکنند، ارائه میدهد و همچنین به برتری محصول موردنظر نسبت به محصولات مشابه رقبا در بازار میپردازد.
یک پیشنهاد با ارزش بالا به شرکت کمک میکند تا خود را در بازار متمایز کند، مشتریان را جذب کند و وفاداری مشتری را ایجاد کند. این موضوع مبنایی برای توسعه استراتژیهای بازاریابی، فروش موثر و همچنین طراحی و ارائه محصولات و خدماتی است که انتظارات مشتری را برآورده و برای شرکت درآمد ایجاد میکند.
با انواع ارزش پیشنهادی در بوم کسب و کار آشنا شوید!
ارزشها ممکن است کمّی (مانند قیمت یا سرعت خدمات) یا کیفی (مانند طراحی یا رابط کاربری) باشند. در ادامه عناصری را فهرست کردهایم که میتوانند در ایجاد ارزش پیشنهادی برای مشتری سودمند واقع شوند:
1. تازگی
برخی از ارزشهای پیشنهادی مجموعه کاملاً جدیدی از نیازها را برآورده میسازند که مشتریان قبلاً آن را درک نمیکردند؛ زیرا هیچ پیشنهاد مشابهی وجود نداشت. این گزینه اغلب، و نه همیشه، مربوط به فناوری است. به عنوان مثال، تلفنهای همراه هوشمند، صنعت کاملاً جدیدی را پیرامون ارتباطات تلفنی ایجاد کردند.
2. کارایی
بهبود عملکرد محصول یا خدمات از زمان کسب و کارهای سنتی، یک راه متداول برای ایجاد ارزش پیشنهادی در بوم کسب و کار شناخته میشود. به طور مثال رایانههای شخصی با ارائه ابزارهای قدرتمندتری برای پردازش دادهها، همواره توانستهاند ارزش مناسبی را به خریداران پیشنهاد دهند؛ اما بهبود عملکرد با محدودیتهایی نیز همراه است. برای مثال، در سالهای اخیر کامپیوترهای پرسرعت، فضای ذخیرهسازی بیشتر و گرافیکهای بهتر، نتوانستهاند رشد مناسبی را نسبت به تقاضای مشتریان ایجاد کنند.
3. سفارشیسازی
تطبیق محصولات و خدمات با نیازهای خاص مشتریان یا بخشهای گوناگون، موجب خلق ارزش میشود. این مفهوم در سالهای اخیر اهمیت بیشتری پیدا کرده است. رویکرد حاضر امکان استفاده از محصولات و خدمات سفارشی را فراهم میکند و در عین حال از مزیت صرفهجویی در مقیاس نیز بهره میبرد.
4. طراحی
طراحی یک عنصر مهم، اما دشوار برای تعیین ارزش پیشنهادی در بوم کسب و کار شناخته میشود. یک محصول ممکن است صرفاً به دلیل طراحی برتر خود میان مشتریان برجسته شود. در صنایع مد و لوازم الکترونیکی مصرفی، این ویژگی میتواند بخش مهمی از رضایت مشتری را به خود اختصاص دهد.
5. قیمت
ارائۀ ارزشی مشابه با قیمتی پایینتر، روشی رایج برای برآوردن نیازهای آن دسته از مشتریانی است که نسبت به قیمتها حساس هستند.
6. کاهش هزینه
کمک به مشتریان برای کاهش هزینهها، راه مناسبی برای ایجاد ارزش پیشنهادی در بوم کسب و کار است. برای مثال، Salesforce.com یک برنامۀ مدیریت ارتباط با مشتریِ میزبانیشده را میفروشد. این قابلیت، خریداران را از هزینه و مشکل خرید، نصب و مدیریت نرمافزار CRM خلاص میکند.
ارزش پیشنهادی کسب و کار خود را بیابید!
در مطلب امروز از سایت آنیوب به معرفی ارزش پیشنهادی در بوم کسب و کار پرداختیم و چند عنصر مهم که میتوانند به شما برای دستیابی به ارزش پیشنهادی مطلوب کمک کنند را با شما به اشتراک گذاشتیم. اگر در ابتدای مسیر راهاندازی کسبوکار خود هستید (و یا حتی در دل آن قرار دارید!) پیشنهاد میکنیم پس از مطالعه دقیق این مطلب، به سایر مقالات ما در حوزه بوم کسب و کار مراجعه کنید و سپس نظرات، پیشنهادات و سوالات خود را در پایان این مقاله برای ما کامنت کنید.